
Droog slapen in de zomer: 3 tips tegen nachtzweten
18 juli 2017

Zweten is normaal. Het is heel erg nodig zelfs, zowel overdag als ’s nachts. Je lichaam zweet doorlopend om je lichaamstemperatuur optimaal te houden. Maar er bestaat ook zoiets als hyperhidrosis, of overmatig zweten. Mensen die ’s nachts overmatig zweten, transpireren zodanig veel dat ze vaak ’s nachts moeten opstaan om een andere pyjama aan te trekken en hun lakens te verversen. Dit fenomeen wordt ook wel nachtzweten genoemd.
Wat veroorzaakt nachtzweten?
Nachtelijk zweten heeft veel verschillende oorzaken. Meestal is de temperatuur in je slaapkamer gewoon te hoog en/of ademt je bed onvoldoende. Soms is de oorzaak van het probleem ook lichamelijk of psychisch, of zijn bepaalde medicijnen de boosdoener. Enkele veel voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten zijn:
- koorts
- diabetes
- menopauze
- slaapapneu
- depressie
- burn-out
- antidepressiva
- zware pijnstillers
- gebruik van cortisone medicijnen
- (overmatig) alcoholgebruik
Nachtelijk zweten voorkomen
Heb je langer dan twee à drie weken achter elkaar last van nachtelijk zweten? Ga dan zeker langs bij je huisarts om de precieze oorzaak van het probleem te laten vaststellen. Daarnaast helpen deze drie tips je alvast om nachtelijk zweten zo veel mogelijk in te perken:
1. Katoenen pyjama en dito lakens
Katoen is een stof die lekker veel lucht doorlaat. In tegenstelling tot synthetische stoffen ‘ademt’ katoen waardoor je niet zo merkt dat je zweet.
2. Ventilerend matras
Een ventilerend matras voert transpiratievocht af en helpt je lichaam zo om een constante temperatuur te behouden.
3. Wollen dekenset en hoofdkussen
Wol drijft vocht af en houdt je spieren droog tijdens het slapen. Slaappunt gebruikt wol van het merinoschaap, bekend om z’n ultrafijne textuur en isolerende werking. Tijdens de winter blijf je dankzij deze wol behaaglijk warm in bed, en tijdens de zomer aangenaam koel. Ook onze hoofdkussens hebben een fijne wollen hoes.
terug naar het overzicht